Iná optika.

20. septembra 2016, devana, Nezaradené

Tento článok som mala rozpísaný už dlho.
Dosť často rozmýšľam nad inou optikou vodičov väčších „nadupaných“ áut…
Myslím si, že dopravné značky vnímajú úplne inak ako bežní smrteľníci v normálnych autách. Občas mám pocit, že pre nich platia úplné odlišné dopravné predpisy ako pre ostatných.
Taká 50-tka v obci, idete podľa predpisov a za vami nervózne túruje „výkonnejšie“ auto, lepí sa vám na zadok, nervózne vykukuje, stiahnete sa na krajnicu, pustíte ho a pánko vystrelí ako pershing, urobí myšičku, spôsobí zvýšenie tlaku a búšenie srdca vodičovi v protismere a ponáhľa sa ktovie kam, možno darovať orgány…
Niečo podobné je pomalá kolóna, ktorá sa občas vytvorí za traktorom, alebo pomalším náklaďákom, scénar taký istý, až na to, že sa zaradí pred vás a ide stále v kolóne a nervózne sa lepí na zadok inému šoférovi. Dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti mu nič nehovorí, ktorá je potrebná nielen na dialniciach a rýchlostných cestách.
Iné kafe sú vodiči dodávok, tí sa ponáhľajú vždy a všade…
Občas zarezonuje smrteľná nehoda kvôli nedodržanej rýchlosti a čoraz častejšie sa stávajú smrteľné nehody na prechodoch pre chodcov.
Nedávno som sa sama ocitla v dosť nepríjemnej situácii, z jednej strany ma pustil kamión, z druhej strany išiel poriadne rýchlo chalan na oktávii a ani nemal snahu pribrzdiť, stačilo pár krokov, alebo, ak by bol vstúpil na prechod z opačnej strany niekto iný, tak to nemuselo dopadnúť dobre. To, že nešiel prikázanou rýchlosťou ho zjavne netrápilo. Žiaľ, na takúto nezodpovednosť doplatia častokrát nevinní, aj životom.
A pritom je to všetko len o slušnosti. Jednoduchej primárnej slušnosti a o dodržiavaní daných pravidiel.
Prihlúple vytrubovanie, blikanie, neslušné gestá nesvedčia o slušnosti, ale o drzosti a arogancii, ktorá je dnes takmer všade. Nerešpektovanie pravidiel, nerešpektovanie iných vodičov svedčí o primitívnosti a tuposti. Pokiaľ nebudú veľmi prísne psychotesty pre vodičov, arogantných vrahov za volantov bude stále pribúdať.
O odvahe sadnúť za volant v opitosti svedčia dennodenné správy.
Všetko je to len o nás ľuďoch. O tom, akí naozaj sme.