11. september. . .

11. septembra 2016, devana, Nezaradené

Pamätám si, ako som v ten deň priviedla deti zo škôlky a zistila som, že som zabudla vypnúť televízor pred odchodom a zarazilo ma čo vlastne počujem a potom, aj čo vidím, pretože vysielanie bolo prevzaté a v tej chvíli bez tlmočenia. Nechápala som, či je to len nejaký divný film, alebo rovno apokalypsa.
Nárazy lietadiel do „dvojičiek“, obrovské plamene, pád tohoto symbolu amerického kapitalizmu… Následný náraz lietadla do Pentagonu.
Po vyhláseniach prezidenta Buscha o teroristickom útoku Talibanu na USA, som nechápala, ako vôbec bolo možné, že tak skvelé tajné služby, akými sa USA pýšia, nemali „informácie“ o niečom takomto a v takom rozsahu.
To, že sa svet onedlho po tomto útoku začal meniť, som pochopila aj v rozhovoroch s kamarátmi a známymi. Mali sme stretnutie na chate a hovorili sme o strachu, o tom, že svet už nebude taký ako býval a mali sme pravdu.
11. september naozaj priniesol strach, ale aký, sme si začali uvedomovať, až keď USA začali rúcať „diktátorské režimy“ po celom svete a šíriť „slobodu a demokraciu Západu“ krvavými vojnami, zabíjaním, vlastným terorizmom…
Viac krát som sa stretla aj tu na debate s pojmom „džamahíria“ a s posmeškami na tento režim v Líbyi. Možno práve kvôli tomu, že vznikali takéto „režimy“ vo svete, musel byť 11. september.
Neviem si ani predstaviť, čo by sa bolo dialo, ak by bol vyšiel puč v Turecku, možno by sme už boli vo vojne s Ruskom, pretože sme spojencami toho, kto šíri „slobodu a demokraciu“.
Verím tomu, že 11.september poslúžil aj na rozšírenie územia NATO, na výstavbu nových základní a nenávistné militaristické ťaženie proti Rusku.
11. september priniesol terorizmus do celého sveta. A hlavne zvláštny pohľad naň.
Napríklad aj to, čo sa považuje za terorizmus a čo nie.
Krvavý masaker v Dome odborov v Odese z 2.mája 2014 bol hnusným teroristickým činom a svet mlčal…Skoro dennodenné krvavé teroristické útoky v tých krajinách, kde už majú „demokraciu a slobodu“, sú v médiách len sucho skonštatované…
Zato útok na redakciu Charlie Hebdo zo 7.1.2015 spojil Západných politikov, ktorí demonštrovali svoju jednotu pochodom v Paríži…
Ale čo je najhoršie, 11.september priniesol niečo, na čo si musíme zvykať. A to je potláčanie osobných a ľudských práv v Západných krajinách.
Tento týždeň v jednej relácii Sro 1, bolo povedané, že „proruská propaganda“ bude na Slovensku trestným činom… Možno sú to len zbožné priania našich vojnových štváčov, uvidíme…
11. september naozaj priniesol vlnu terorizmu…