Založ si blog

Fica nemusím, ale. . .

Fica nemusím, ako sa slangovo hovorí. Nesúhlasím s mnohým, čo vykonal, ale…
Štvavá mediálna kampaň voči R. Ficovi, ktorá v posledných mesiacoch presiahla hranicu únosnosti a elementárnej slušnosti, núti zamyslieť sa nad tým, čo je v skutočnosti za tým všetkým.
Verím, že je za tým sklamanie opozičných strán, ktoré sa už videli ako zostavujú vládu a jej predstavitelia robia všetko pre to, aby zdehonestovali všetko to, čo terajšia vláda robí.
Nedávno som pri zberaní podkladov na nové články našla zopár zaujímavých informácií, na ktoré sa v spleti udalostí posledných mesiacov, zabudlo.
Dňa 25.1. 2017 portál Aktuality.sk priniesol krátky článoček o tom, že premiér Fico chcel dať na ústavnom súde prešetriť, či sú privatizačné zmluvy distribučných spoločností – Západoslovenskej energetiky, Stredoslovenskej energetiky a Východoslovenskej energetiky, v súlade so zákonom, pretože štát, aj napriek tomu že vlastnil 51% akcií týchto spoločností, nemal žiadne rozhodovacie právomoci v týchto spoločnostiach.
V ten istý deň, bývalý minister financií I. Mikloš poskytol rozhovor pre denník SME, v ktorom uviedol, že spomínané spoločnosti boli takto privatizované zámerne, aby v týchto firmách mali rozhodujúce práva renomované zahraničné firmy, ktoré mali zastaviť korupciu a politický klientelizmus.
O tom, či to premiér Fico urobil, som informácie nenašla. Ale médiá prinášali celé mesiace „zaručené informácie“, plné fráz “možno, údajne, vraj“, o rôznych škandáloch týkajúcich sa R. Fica. Ešte aj tá nešťastná „Gorila“ sa nakoniec po mediálnej kampani zmenila na „Ficokolu“.
Mohli sme čítať správy, plné obvinení bez dôkazov a mediálnych rozsudkov bez súdu, ohľadom jeho spojenia s mafiou, či dokonca s vraždou novinára Kuciaka a jeho priateľky.
Nenávisť, ktorá je denne propagovaná médiami, priniesla výsledky. Začínam sa obávať, že R. Fica nakoniec obvinia aj z toho, že Zem je guľatá, ak sa to niekomu nebude páčiť a bude chcieť kockatú, alebo aj z búrky, ktorá sa vyskytne niekde pri Hornej Planej, len preto, že mnohí naši občania stratili súdnosť a páči sa im verejné lynčovanie „obetného baránka“.
Na prípade R. Fica vidieť, ako funguje novodobý režim. Odmietanie zodpovednosti za vykonané skutky a jej prenášanie na iných a následné hľadanie vinníka za vlastné zlyhania, patrí k politickému folklóru dneška.
Aké je jednoduché, ukazovať prstom len na jedného človeka a podieľať sa na jeho verejnom lynčovaní a zbavovať sa tak vlastnej zodpovednosti. Mnohí tí, ktorí takto konajú, zabúdajú na jedno. A to, že nič netrvá večne a sami sa môžu stať presne takým istými obetnými baránkami, akých umelo vytvárajú oni samotní, hádzaním vlastnej špiny na iných.
Hovorí sa, že keď nejde o život, nejde o nič.
Na Slovensku však začalo platiť: „Keď ide o peniaze, ide o všetko.“ Dokonca aj o holý život.
Nastal čas, kedy je potrebné začať hovoriť o skutočnej slušnosti, ale najmä o dodržiavaní ľudských práv a zákonov.

Zdroje:
https://www.aktuality.sk/clanok/409754/fico-chce-znovu-otvarat-privatizacie-spred-15-rokov/
https://ekonomika.sme.sk/c/20442737/miklos-na-co-sa-fico-stazuje-ked-pustil-do-energetickych-podnikov-slovenskych-a-ceskych-oligarchov.html
https://focus.hnonline.sk/ekonomika/clanok/1741017-ako-vyzera-energetika-na-slovensku
https://focus.hnonline.sk/ekonomika/clanok/1741018-kto-su-vlastnici-distribucnych-spolocnosti

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5486041x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu