Založ si blog

Prínos EÚ pre Slovensko. . .

Aj keď som v médiách videla správu o tom, že na Slovensku bol pokorený rekord v účasti vo voľbách do EP, 20% účasť voličov v týchto voľbách, vypovedá o tom, ako v skutočnosti EÚ a EP vnímajú bežní občania na Slovensku.
Mňa osobné zaujali tv reportáže, ktoré vysielali televízie z volebného dňa.
Práve v nich bolo najlepšie vidieť akým prínosom je pre Slovensko EÚ.
V sobotu večer som úchytkom zachytila rozhovor s M. Šefčovičom, ktorý hovoril o potrebe účasti vo voľbách, ale aj o význame EP. Nie, nezaujali ma jeho slová, ale prostredie, v ktorom bol rozhovor natáčaný.
Volebná miestnosť bola v budove, kde mali na stenách nátery staré viac ako 30 rokov, ktoré sa od čias socializmu nepoužívajú. Prastaré kovové dvere, aké sme mali kedysi v starej škole.
V nedeľu som sledovala reportáž, kde bola spomínaná volebná miestnosť V škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. Znova boli použité podobné zábery, prastará maľovka, guma na podlahách, staré okná a dvere, takisto aj fasáda z čias socializmu.
V EÚ sme 15 rokov a Slovensko krášlia tabule, kde všade boli použité financie z EÚ.
Napríklad pri školách, kde boli vymenené okná a urobená nová farebná fasáda na budovách, ktoré boli masovo stavané v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, ale vnútrajšok ostáva taký, ako ho vybudovali „nenávidení komunisti“.
Alebo pri cestách, ktoré sú opravované z financií EÚ a ktoré sú po roku používania v rovnakom stave ako boli pred opravou.
Príkladov by som mohla písať veľké množstvo.
Akým prínosom je EÚ pre náš štát?
Vstup do EÚ sprevádzala zvláštna eufória, aj napriek tomu, že Slovensko bolo vystavené drastickým politickým , ale najmä ekonomickým reformám, ktoré boli nazvané „integračný proces“.
V súčasnosti občania vidia, čo všetko obnáša členstvo SR v EÚ.
Stali sme členom s lacnou pracovnou silou, ktorá je využívaná nielen v automobilkách v našom štáte, ale aj masovo vyvážaná za hranice a politici hovoria o slobode cestovania a ekonomickom raste.
Stali sme sa jednou veľkou skládkou, kam sa vyváža potravinový odpad zo západnej Európy a naša potravinová sebestačnosť nie je ani 40%, argument západných politikov bol, že aj tak nám chutí len takýto odpad.
Musíme žobrať o financie, aby sme mohli aspoň opraviť to, čo bolo postavené za socializmu, pretože stavať sa u nás môžu len obrovské nákupné centrá.
Rozmohol sa oligarchický spôsob vládnutia a nastáva obdobie novej totality, kde sa občan stal rukojemníkom vo vlastnom štáte, kde sa často nemôže domôcť vlastných práv.
Stali sme sa štátom, kde o rovnoprávnosti so západnými štátmi môžeme len snívať.

Zdroje:
https://www.ta3.com/clanok/1155969/pokorili-sme-rekord-o-eurovolby-bol-doteraz-najvyssi-zaujem.html
https://www.ta3.com/clanok/1155954/prekvapenie-v-lsns-aj-u-vitazov-kto-sa-od-nas-dostal-do-bruselu.html

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470781x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu