Založ si blog

Mier a sloboda nie sú samozrejmosťou.

Aj keď zajtra uplynie 74 rokov od skončenia Druhej svetovej vojny v Európe, mier a sloboda nie sú na našom kontinente samozrejmosťou.
História nášho kontinentu je spojená s neustálymi bojmi o moc a vojnami o nadvládu nad územiami.
Posledných 2500 rokov histórie je svedectvom toho, na čom je postavená tzv. „vyspelosť a kultúra“ Starého kontinentu, ako Európu mnohí nazývajú.
Grécko-perzské vojny, Pelóponézske vojny, či Púnske vojny z obdobia pred naším letopočtom, si mnohí pamätajú z hodín dejepisu. Takisto aj ozbrojené vytváranie Rímskej ríše v časoch cisárstva v prvých storočiach Nového letopočtu po Kristovi.
Koniec Staroveku a začiatok Stredoveku je tiež poznačenými mnohými vojnovými konfliktami, ktoré mali za následok rozdelenie Rímskej ríše, ale aj samotný zánik Západorímskej ríše, po jej dobytí Vizigótmi a Vandalmi. Európa si pamätá vládu Longobardov, Frankov a ich vzájomných bojov. Ale aj vládu Karola Veľkého, ktorý vytvoril prvú veľkú ríšu na území Európy, po bojoch so Sasmi, Longobardmi, ale aj Slovanskými kmeňmi. Aj táto ríša sa rozpadla kvôli chamtivosti a túžbe po moci jeho následníkov.
Nie, nechcem tu písať o všetkých vojnách, ktoré Európa zažila počas posledných 2000 rokov. V skutočnosti na to nie je priestor, ale Európania by mali poznať svoju minulosť. A tá je veľmi temná. Či už je to doba Staroveku, Stredoveku, Novoveku, ale aj nedávna história a súčasnosť.
Križiacke vojny, Storočná vojna, Husitské vojny, aj na našom území, Tridsaťročná náboženská vojna, alebo aj Napoleonské vojny, či iné mnohé vojny a povstania boli zavŕšené v minulom storočí dvoma najväčšími vojnami, ktoré postihli nielen náš kontinent , ale celý svet.
Európska civilizácia a zvlášť Západoeurópska , považuje samú seba za vyspelú a kultúrnu. Ale môžeme považovať za vyspelosť stáročia ničenia, drancovania, zabíjania, vraždenia a utrpenia?
Môžeme považovať za kultúrnu vyspelosť náboženské boje, Dobu temna, alebo kolonializmus a otrokárstvo?
Ako je možné, že predstavitelia tejto „vyspelej“ Západnej kultúry a civilizácie, pýšiacej sa „históriou a hodnotami“, znova bažia po vojnovom konflikte?
Znovu tak, ako v minulosti, tieto svoje „hodnoty“ vnucujú iným štátom a kultúram, nielen ekonomickou nadvládou, ale aj vojenskou cestou.
Aj keď si myslíme, že žijeme v mieri, opak je pravdou. Obdobie, v ktorom teraz žijeme, je len zdaním mieru, pretože aj nás štát sa členstvom v NATO zapája do vojnových konfliktov po svete.
Mier a sloboda nie sú samozrejmosťou a ľudstvo malo veľmi dlhú dobu na to, aby sa dokázalo poučiť zo svojich chýb a začalo pracovať na svojej skutočne vyspelosti.
Vyzerá to tak, že sa nepoučilo. Čo je však najsmutnejšie, že za vlastnú vyspelosť považuje vývoj a vlastníctvo zbraní, ktoré dokážu zničiť nielen samotné ľudstvo , ale aj celú planétu.
Vojna, to nie počítačová hra, či film, alebo seriál. To je krutá realita, plná utrpenia a smrti. Tá posledná môže skončiť tak, že nebude mať ani víťazov, ani porazených a nebude nebude mať kto písať históriu.
Preto si musíme uvedomiť, kým je čas, že „mier a sloboda“ nie sú samozrejmosťou.

Zdroje:
Vlastná knižnica.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470639x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu