Založ si blog

Čo sa stane, keď prestaneme premýšľať. . .

Myslenie, premýšľanie, by malo byť pre človeka také prirodzené ako napríklad dýchanie.
Je normálne pýtať sa, hľadať odpovede, riešenia problémov.
Je normálne učiť sa, poznávať nové veci, hľadať pravdu a múdrosť.
Ale…
Odkedy človek zistil, že je jednoduchšie ovládať iného človeka, ktorý nemá záujem premýšľať, tak robí všetko preto, aby mu dokázal, že premýšľanie je zbytočné, či dokonca nežiadúce.
Určite sa každý z nás stretol s niekým, kto už povedal: „ Na to ani nemyslím… O tom radšej ani nepremýšľam… O tom, nechcem nič vedieť.“
A tak nie je nič nezvyčajné vidieť, že ľudia dokážu veriť rôznym bludom, hlúpostiam, lžiam a nechávajú sa klamať. Dokážu veriť prázdnym frázam až tak, že sú schopní obetovať vlastné majetky, či životy, alebo dokážu sami ničiť a zabíjať, pretože niekto ich presvedčil, že je to tak správne.
História ľudstva je plná svedectiev o manipulovaní s myslením ľudí a v súčasnosti je to také isté.
Dnes sa dozvedáme, čo všetko máme inteligentné… Elektroniku, počítače, autá, domy, dokonca som videla reportáž o tom, že majú byť inteligentné obce a mestá a ľuďom to tak vyhovuje. Stávajú sa znova zhrbeným stádom, ktorého prioritou je mať len plné brucho a nejakého toho miláčika, po ktorom budú šúchať prstíkom a ten im všetko povie…
Nevadí im, že ich tá inteligentná technika sleduje pri všetkom a tie inteligentné mestá a obce budú plné kamier a bude sa vedieť všetko o ich živote.
Dôležité pre nich je, že znova počúvajú frázy… Frázy o tom akí sú výnimoční a múdri, keď robia to, čo chcú tí, ktorí ich takýmto spôsobom ovládajú. Veria napríklad tomu, že telesná krása, egoizmus a arogancia sú základom úspechu a premýšľanie o tom, čo a ako cítia iní ľudia, je zbytočné. Veria aj tomu, že manuálna práca je podradná a tí, ktorí ju robia tiež a preto je lepšie zamestnať sa tak, aby mohli zneužívať a využívať všetkých naokolo.
Dokážu uveriť tomu, že nepriateľ je priateľ a otroctvo je slobodou.
Dokážu veriť tomu, že si slobodne a demokraticky volia svojich zástupcov do vedenia štátu a nechcú vidieť a vedieť pravdu o tom, ako sa tam dostali ľudia, len vďaka využitiu naivity vlastných voličov, ktorých presvedčili, že nemusia premýšľať o ich planých a prázdnych sľuboch. A ľudia im stále veria, dokonca aj to, že robia mnoho v ich prospech, aj keď to tak nie je. Veria im, aj to draho platené divadlo, ktoré má zakryť to, že sa pomaly stávajú rukojemníkmi tých, ktorých dostali k moci.
Čo sa stane, keď prestaneme premýšľať?
Už znova zažívame biedu, hmotnú, ale najmä morálnu. A práve preto, že ľudia prestávajú premýšľať, tak sa znova opakuje história a ľudia s veľkou pravdepodobnosťou budú nezmyselne zabíjať a zomierať.
História sa opakuje aj v tom, že znova začínajú byť prenasledovaní ľudia s iným názorom. Znova sa začali „hony na čarodejnice“ na tých, ktorí si dovolia premýšľať a nebáť sa povedať svoj názor. A premýšľanie sa znova začne kruto trestať.
Čo sa stane, keď prestaneme premýšľať?
Znova bude mať navrch lož a ľudská hlúposť a zbytočné utrpenie nevinných, tak ako to bolo vždy, keď sa ľudia báli premýšľať. Alebo vtedy, ak bolo pre nich pohodlnejšie nemyslieť a nepreberať tak zodpovednosť za svoje konanie, alebo, keď mali za nepremýšľanie odmenu…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492268x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu