Založ si blog

Prezidentské „hry o tróny“. . .

Terajšia prezidentská kampaň mi ich veľmi pripomína. Tak, ako seriálový trhák, je plná neprekonateľnej túžby po moci a mocenských bojov. Bojov, plných intríg a podrazov, zrady a falošnosti, chamtivosti a nenásytnosti, ale aj skrytého násilia, vyhrážania sa, osobných pômst a nevyhli sme sa ani vražde a jej zneužívaniu na politické ruvačky.
Žiaľ, medzi fantasy seriálom a predvolebnou kampaňou je veľký rozdiel. Ak sa nám seriál, alebo film nepáči, jednoducho vypneme televízor, alebo počítač a vieme, že je to aj tak len fikcia, ktorá s nami nemá nič spoločné. Ale prezidentská kampaň a voľby prezidenta sa týkajú všetkých občanov Slovenskej republiky a tí sú nútení, sledovať ich až do konca, aj keď mnohí ani len nerozumejú, čo sa v skutočnosti deje.
Mnohí voliči vedia len to, že pekná pani Čaputová je právnička a je spájaná so skládkou v Pezinku. Média ju vykresľujú ako hrdinskú bojovníčku za práva slabších a nezávislú kandidátku. Ale môže byť podpredsedníčka novej mimoparlamentnej strany, ktorá sa angažovala v neziskovej organizácii VIA IURIS, nezávislou kandidátkou na post hlavy štátu?
Slovensko predsa nie je Pezinská skládka, aj keď v štáte je skutočne veľký neporiadok a chaos.
Dokáže byť človek, ktorý sa jednorazovo preslávil jednou akciou, tým správny kandidátom na prezidenta?
Odstúpenie „horúceho kandidáta“ p. Mistríka tiež vypovedá o mnohom. Aj o tom, že sú veľké tlaky na to, aby sa na post hlavy štátu dostal ten „správny človek“, ktorý bude robiť len to, čo sa od neho bude žiadať.
Vystúpenie súčasného p. prezidenta, kde sa nepriamo vyhráža inému kandidátovi na prezidenta, ktorý poukázal na slabiny p. Čaputovej, bolo ukážkou arogancie moci a charakteru tých, ktorými je p. prezident Kiska obklopený, ale aj dehonestáciou prezidentského úradu.
O čo v týchto voľbách ide?
Ide o veľmi veľa.
Stačí pozorne sledovať médiá a udalosti, ktoré prezentujú. Nedávna návšteva amerického ministra zahraničia M. Pompea v Bratislave, či stretnutie a jednanie prezidentov B9 v Košiciach, ktoré usporiadal náš pán prezident a ktoré sa konalo v spoločnosti generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberka. Stretnutie českého premiéra A. Babiša s D. Trumpom, ale aj avizované stretnutie nášho premiéra Pellegriniho s prezidentom Trumpom v Bielom dome.
O mnoho vypovedajú aj správy z Ukrajiny, napríklad tá, kde sa kde ukrajinský generál Muženko tvrdí, že Rusko sa snaží napadnúť Ukrajinu.
Mám veľké obavy, že Slováci nevenujú svoju pozornosť na skutočný význam terajších prezidentských volieb a nechajú sa oklamať tak, ako pred piatimi rokmi.
Aj vtedy sme boli pokusnými králikmi, na ktorých si „mocní sveta“, odskúšali, čomu všetkému sú ľudia ochotní uveriť, aby to mohli aplikovať aj v iných krajinách. Mnohí až teraz vidia a vedia, kto je v skutočnosti náš súčasný pán prezident a že do „dobrého anjela“ má veľmi ďaleko…
Občania a voliči by sa mali zamyslieť nad tým, ktorí prezidentskí kandidáti sú priamo proti umiestneniu vojenskej základne NATO na Slovensku. Inak sa zo Slovenska stane skutočná skládka, nie ako tá v Pezinku, ale plná vojenskej techniky a jadrových zbraní.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470840x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu