Založ si blog

Socializmus musel skončiť. . .

Prečo?
Z jednoduchého dôvodu. Kapitalistický systém, založený na filozofii Zisku za každú cenu a na vykorisťovaní človeka človekom, urobil a bude sa snažiť urobiť vždy všetko preto, aby tento svoj vlastný systém zachoval.
Prečo?
Pretože zriadenie, v ktorom sú ľudské práva nadradené nad filozofiu Zisku za každú cenu a sú vytvárané sociálne a právne istoty pre obyčajných ľudí, priamo ohrozuje základné idey kapitalizmu.
Celé minulé storočie bolo poznačené neustálym bojom predstaviteľov kapitalizmu s tými, ktorí chceli zmeniť svet a spoločnosť k lepšiemu a chceli vrátiť hodnotu ľudskému životu. S tými, ktorí sa nevzdávali a túžili po sociálne vyspelej spoločnosti, ktorá vracala miliónom ľudí ich ľudskú dôstojnosť.
Spomeniem len pár príkladov toho, aká silná bola snaha kapitalistického režimu o udržanie si vlastnej moci.
Dnes sa už pomaly zabúda na to, akým spôsobom si budoval politickú kariéru Adolf Hitler…
Zrod nacizmu a fašizmu v Nemecku bol založený na otvorenej nenávisti voči komunistom a socialistom v dobe, po prvej svetovej vojne, keď hrozilo, že Komunistická strana prevezme moc a zmení tak spoločenské zriadenie. Stačí sa pozrieť do archívov histórie, aby sme videli, kto všetko a ako podporoval Hitlerov fanatizmus a vďaka komu nacistické Nemecko mohlo rozpútať najničivejšiu vojnu v novodobých dejinách. Mnoho z tých, ktorí ho podporovali sú aj v súčasnosti významnými ekonomickými piliermi nielen Nemecka.
Po porážke nacizmu a fašizmu a po následnom povojnovom usporiadaní Európy začala nastalo nové obdobia boja proti komunizmu s názvom „Studená vojna“, tá trvala dovtedy, až kým sa ju nepodarilo kapitalistickému Západu vyhrať pomocou propagandy a cieleným rozkladom komunistických strán zvnútra, vo Východnej Európe.
Boj proti socializmu a komunizmu vo svete mal rôzne podoby.
Stačí spomenúť , že len na Fidela Castra, bolo pripravovaných viac ako 600 atentátov…
V Amerike ničil život ľuďom Mccarthizmus, niekoľko miliónov ľudí podozrivých zo sympatizovania s komunizmom bolo vypočúvaných a boli o nich vedené záznamy. Kvôli tomu prichádzali o prácu, kariéru, živobytia a istoty, mnohí skončili vo väzení. Neslávne známa je aj poprava manželského páru Rosenbergerovcov, kvôli obvineniu z krádeže plánov atómovej bomby pre ZSSR.
Čo priniesla vojna vo Vietname? Obrovské množstvo mŕtvych nevinných civilistov, ale aj vojakov na oboch stranách.
Vojenský prevrat v Čile… Tak veľmi pripomína súčasný stav vo Venezuele…
Znova budú prenasledovaní, mučení a vraždení nevinní ľudia?
Kto popravil Che Guevaru? Kto riadil a školil vládne jednotky v Bolívii počas vlády prezidenta Barrientosa?
Prečo musel zomrieť Aldo Moro?
Prečo sa nikdy nevysvetlila vražda Olofa Palmeho?
Prečo bol zavraždený M. Kaddáfí?
Prečo nesmú ľudia žiť v sociálne spravodlivej spoločnosti?
Lebo ZISK. Zisk za každú cenu, aj za cenu množstva nevinných obetí.
Socialistický systém, mylne nazývaný „komunistický režim“ , jeho odporcovia nazývajú „totalitným režimom“. Mal svoje nedostatky a chyby, pretože ho tvorili a budovali rôzni ľudia. Mnohí vo viere zmeniť život tých najbiednejších a vykorisťovaných k lepšiemu a snažili sa ľuďom, žijúcim v otrockom vykorisťovaní vrátiť sociálnymi istotami ľudskú dôstojnosť. Mnohí sa na tvorbe nového systému snažili získať osobný prospech a dokázali ho zneužívať na riešenie si napr. osobných sporov.
A aj keď socializmus v našom bývalom štáte nebol bezchybný, dokázal spojiť ľudí a vytvoriť z chudobnej, vojnou zničenej krajiny, moderný štát.
Dával ľuďom nádej a budúcnosť. Napriek tomu musel skončiť.
Prečo?
Po tridsiatich rokoch klamstiev to vidíme každý deň. Kvôli moci peňazí a Zisku za každú cenu.
„Totalitu“ sociálnych istôt, vystriedala „sloboda“ vykorisťovania, byrokracie a dlhového otroctva a mnohí z tých, ktorí prežili pár rokov v tzv. „komunistickej totalite“, vedia a vidia, že boli oklamaní.
Socializmus musel skončiť…
Aj z toho dôvodu, že ľudstvo ešte nedozrelo na zásadnú zmenu spoločnosti, aj keď po nej veľmi túži.
Mnohí špekulujú o tom, čo bude po kapitalizme, ktorý sa sám rúti do záhuby nekontrolovaným ekonomickým diktátom a chamtivosťou mocenských elít.
Ktovie?
Možno, ľudstvo pochopí, čo je dôležité pre jeho prežitie na planéte…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471430x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu