Založ si blog

Kapitalizmus v praxi.

Ako vyzerá?
Naše mestečko má krásne, vynovené, malé námestie. Ešte pred pár dňami som videla, aká pekná je rozsvietená vianočná výzdoba. Mali by sme mať radosť z toho, ako sa nám dobre žije.
Normálny život je už trošku iný. Dalo by sa povedať, že celkom adrenalínový. Cez mestečko prechádza cesta prvej triedy a často je plná kamiónov. V období, keď sa topí sneh, alebo po daždi, je cesta po chodníku vedľa vozovky, ale aj čakanie pri prechode pre chodcov, skúškou odvahy. Človek sa aj bez toho, aby chcel, stáva otužilcom. Dostať priamy zásah špinavej kalnej vody spod kolies kamióna je úplne bežné. A zážitok z vody, stekajúcej napriek teplej čiapke a šálu až za golier kabáta, či do čižiem vedia oceniť len tí, ktorí ho zažili.
Dlhotrvajúce problémy s kanalizáciou, so stavom cesty a množstvo iných vecí, sa nedajú zakryť vynoveným námestím, či vianočnou výzdobou.
Je úplne bežné, že dnes v 21. storočí ľudia v dedinke, ktorá už síce má obecný vodovod, vybudovaný v minulom režime, trpia nedostatkom vody, kvôli poruche vodovodu, ktorú zodpovední nedokážu lokalizovať a opraviť viac ako dva mesiace. Ak ľudia nemajú vlastné studne, alebo latríny, tak život s obmedzenou dodávkou vody je „zaujímavý“.
Žijeme v dobe, keď sme úplne závislí vo všetkých oblastiach na dodávkach elektrickej energie.
Ale čo robiť, keď bežne vypadáva viackrát denne, alebo zistíte, že jedna fáza nefunguje?
Môžete zabezpečiť svoje spotrebiče, ale to je tak všetko…
Môžete sa informovať, sťažovať, vždy sa dozviete, že na probléme sa pracuje a situácia sa rieši…
Kapitalizmus v praxi, to sú aj prastaré drevené telefónne stĺpy, po ktorých sú vedené telekomunikačné káble a keď príde k poruche, tak ste bez internetu pár týždňov…
Kapitalizmus v praxi sú bežné problémy, s ktorými sa ľudia museli naučiť žiť…
Často musíme platiť za niečo, čo je nekvalitné, ale občania si nemôžu dovoliť nezaplatiť, pretože im hrozia sankcie.
Nezodpovednosť zodpovedných, nevymožiteľnosť práva, zisk za každú cenu sú považované za niečo normálne. Chudoba, bezradnosť a bezmocnosť obyčajných ľudí a na druhej strane veľkopanské maniere tých, ktorí by mali štát riadiť, sú vraj znakom vyspelosti spoločnosti.
Nedávno som len úchytkom v jednej z televízií zazrela reportáž o histórii výstavby termálneho kúpaliska vo Vrbove. Škoda, že sa mi reportáž nepodarilo dohľadať. Pamätníci rozprávali napríklad aj o tom, že keď prevádzka kúpaliska spôsobila nedostatok vody v studniach v okolitých obciach, „predseda povedal“, že je potrebné vystavať vodovod a za rok a pol bol tento problém vyriešený.
Žiaľ, v súčasnosti sa o podobných problémoch často len hovorí a náprava, alebo realizácia projektov, ktoré by ľuďom uľahčili život a zlepšili jeho kvalitu je v nedohľadne.

Ale v týchto dňoch máme možnosť vidieť, aj inú tvár kapitalizmu. Tú pravú, z ktorej začína človeka mraziť. Po nádielke vianočných rozprávok pre deti, Slováci dostali povianočný bonus v rozprávke pre dospelých, ktorá by mohla mať názov Ali Aya baba a 40 …, nuž neviem, ako to napísať tak, aby som sa nedostala do rozporu so zákonom. Pri sledovaní tejto „story“, vidíme, že aj tí naši politickí predstavitelia, novinári a iní, sa stávajú len obyčajnými chlapmi, ktorí premýšľajú všetkým možným , len nie tým, čo majú v hlave, keď zbadajú súčasnú „Matu Hari“, alebo lepšie povedané „krstnú mamu“, umelo skrášlenú na kapitalistický obraz predajnej krásy.
Odolať vampírskemu pohľadu s umelými riasami, našpúlenej, namaľovanej, botoxovej kačacej papuľke a nadupanému dekoltu , dvihnutému push-upkou až po krk je veľmi ťažké …
Prekrývanie existenčných problémov obyvateľstva takými fraškami, akými sú odhaľovanie „zbojníkov a lúpežníkov“, tehotný poslanec, hľadanie najväčšieho Slováka, ale aj ukážka tvrdej reality v podobe obrovskej kriminality, alebo aj to, ako v skutočnosti vyzerá politická scéna na Slovensku, nás má presvedčiť, že sme v „ Jadre Európy“.
Kapitalizmus v praxi však ukazuje niečo úplne iné. To, že sme niekde úplne inde, ako sa nám snažia nahovoriť.
Kde? To nech si už doplní každý sám…

Článok pôvodne vyšiel na DAV DVA.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5484221x
Priemerná čítanosť článkov: 3931x

Autor blogu