Založ si blog

Listy Majstrovi. . . O ľudskosti.

Majster Konfucius,
často čítam Vaše vzácne myšlienky, aj keď sú staré 2500 rokov. Je v nich všetko to, čo ľudia potrebujú vedieť, aby boli a ostali ľuďmi a dokázali zachovať ľudský druh pred samozničením.
Prečo ich tak málo poznajú?
Prečo im nevenujú viac pozornosti?
Vaše slová o ľudskosti a jej hľadaní sú úžasné a plné nádeje.

Hovoríte: Bez ľudskosti nemožno znášať ani šťastie, ani nešťastie.

Ľudia reptajú ak ich postretne nešťastie a majú pocit, že sa im rúca svet a život. Ale nešťastie, ktoré musíme prežívať je skúškou našej ľudskej podstaty a pri správnom chápaní nás môže priviesť k pochopeniu a poznaniu dôležitých vecí a najmä samých seba.
Ak ľudí stretne šťastie, tiež ho často nedokážu precítiť a oddať sa mu, niekedy je to strachom a obavami, že môže rýchlo skončiť. Zabúdajú, že všetko má svoj začiatok aj koniec, aj šťastie, aj nešťastie.

Hovoríte: Kto je ľudský, tomu ľudskom prináša vyrovnanosť mysle! Preto: Svoju múdrosť zakladajte na ľudskosti!

Mnohí ľudia získavajú výborné vzdelanie a majú mnoho vedomostí, sú na to náležite pyšní, čo ich vedie k márnomyseľnosti a k pohŕdaniu inými.
Skutočná múdrosť, založená na ľudskosti, sa neskrýva vo vzdelaní a vedomostiach, ale v tom, že človek svoje vzdelanie, vedomosti a schopnosti používa v prospech iných ľudí a celej spoločnosti a jej rozvoju.

Hovoríte: Či nie je nádherné zotrvávať v ľudskosti? Preto: Či možno pokladať za múdreho toho, kto odmieta zotrvávať v ľudskosti?

Prečo ľudia odmietajú ľudskosť? Prečo namiesto toho, aby ľudsky rástli zotrvávajú v nevedomosti a v zajatí Zla a nízkych pudov?
Prečo odmietajú byť skutočnými ľuďmi?
Možno preto, že život v nevedomosti je oveľa ľahší ako ten, ktorý je založený na dodržiavaní morálnych zásad a zodpovednosti za vlastné skutky. Možno preto, že cesta k ľudskosti je oveľa náročnejšia ako tá, ktorá je založená na povrchnosti a mamonárstve.
Hľadanie ľudskosti vo všetkom, čo nás obklopuje, je cesta k sebe samotnému a poznaniu dobra, ktoré nás obklopuje.

Hovoríte: Ušľachtilý človek ľudskosť nestratí, i keby od hladu umieral, a ani v najväčšom zhone na ňu nikdy nezabudne!

Prečo sa ľudia tak ľahko vzdávajú ľudskosti, keď im ide o vlastný prospech, naplnenie túžob a stávajú sa bezohľadnými egoistami?
Prečo nedokážu vidieť bolesť a utrpenie, ktoré takýmto správaním spôsobujú iným?
Naša moderná civilizácia odmieta cestu poznania ľudskosti práve kvôli tomu, že svet ovládol boh menom Zisk a práve ľudskosť je najväčšou prekážkou v jeho samovláde.
Majster Konfucius, ak ľudstvo odmietne poznanie ľudskosti, je možné, že o pár rokov, ľudskosť nebude mať kto hľadať.
Preto sú Vaše slová veľmi potrebné aj v Tejto dobe.

Devana.

Zdroje: A riekol majster…
Géniovia staroveku

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5487541x
Priemerná čítanosť článkov: 3934x

Autor blogu