Založ si blog

Choroby z blahobytu. . .

Dnes ma na jednom z portálov zaujala správa o tom, ako v USA prepustili z väzenia mladíka, ktorý si pred pár rokmi sadol opitý za volant a zabil štyroch ľudí a dvoch ťažko zranil.
Na súde sa obhajoval, že trpí chorobou z blahobytu, ktorá sa nazýva „Affluenza“.
Mladík dostal desaťročnú podmienku, ktorú porušil a musel si odsedieť dvojročný trest.
Choroba z blahobytu…
Dá sa vysvetliť aj tak, že ľudia, ktorí žijú v prepychu a nadbytku sa nevedia správať.
Myslia si, že sú „bohovia“ a môžu všetko.
Nuž za psychickú poruchu sa dá označiť všeličo, aj nedostatok empatie, súcitu, či sociálneho cítenia, alebo aj triezveho uvažovania.
Choroba z blahobytu, ako jeden z výdobytkov Západnej kultúry, sa začala prejavovať aj u nás.
Stačí sa pozrieť na vystupovanie našich politikov, ktorí sa dostali ku svojmu majetku spôsobom, ktorý často nevedia vysvetliť, myslia si, že keď sedia v parlamente môžu sa správať ako odtrhnutí z reťaze. Dnes si každý, kto si len pričuchne k moci myslí, že je bohom.
Väčšina z tých, ktorí majú na Slovensku peniaze, si myslia, že tento štát je dojnou kravou a občania sú plebs, lúza a otroci a oni môžu rozhodovať o ich bytí, či nebytí.
Veď je také jednoduché založiť si, alebo kúpiť stranu, alebo funkciu.
Samozvaná intelektuálna elita a osobnosti si myslia, že len oni majú právo vyjadrovať sa ku všetkému, čo sa deje v našom štáte. To, že sú financovaní kdejakými nadáciami a nevytvárajú žiadne hodnoty v tomto štáte, ich absolútne netrápi. Veď oni sa predsa majú dobre, dokázali sa o seba postarať, využili možnosti kapitalizmu.
Ľudia, ktorí trpia chorobou blahobytu sú úplne odtrhnutí od reálneho života miliónov obyvateľov Slovenska.
Netušia, aké to je byť bežným občanom, ktorý chodí poctivo do práce, tvorí hodnoty a musí len prežívať, bez sociálnych istôt a budúcnosti.
Choroba z blahobytu by sa dala nazvať mnohými názvami, každý ju môže nazvať po svojom.
Ja ju nazývam nezodpovednosťou, pretože všetci tí, ktorí sa hrajú na malých bohov na Slovensku a nielen tu, ju odmietajú.
Je to aj absencia svedomia a ľudskosti.
Je len otázkou času, kedy sa začnú tí, ktorí tento štát a jeho obyvateľov nezodpovedne ťahajú do pekla, začnú po vzore svojich idolov vyhovárať na rôzne choroby, aj na tú z blahobytu, veď väčšina ľudí ani netuší, čo znamenajú odborné názvy a ak je niekto chorý, tak ho predsa všetci musíme ľutovať a správať sa k nemu so súcitom.
Ale nezodpovednosť nie je choroba…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26, aktualizované: 17:54

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5482279x
Priemerná čítanosť článkov: 3930x

Autor blogu