Založ si blog

Pár slov o Bohu. . . Peniaze. . .

Nedeľa, je pre mnohých veriacich dňom sviatočným a časom plnenia si „kresťanských povinností“. Mnohí z nich si myslia, že ak pôjdu do kostola a splnia si tak svoju kresťanskú povinnosť, bude brána do nebíčka a kráľovstva nebeského dokorán otvorená.
Služobníci Boží sa kresťanom prihovárajú z kazateľníc, kárajú ich za hriechy, sľubujú Božie odpustenie a milosť…
Často pripomínajú príbeh o chudobnej vdove, ktorá do chrámovej pokladnice vhodila svoje posledné peniaze, ktoré mala na živobytie.
Ježiš sedel pri pokladnici a pozoroval ako ľudia obetujú svoje peniaze a vyzdvihol obetu chudobnej ženy, ktorá podľa jeho slov dala viac ako ostatní, pretože dala všetko čo mala, kým ostatní dávali len z prebytkov.
Aj dnes ľudia plnia chrámové pokladnice milodarmi, poplatkami, oferami…
Cirkevní predstavitelia im tvrdia, že tie peniaze obetujú „Bohu“…
Potrebuje Boh peniaze, keď je stvoriteľ všetkého?
Mám doma niekoľko výtlačkov Biblie, ale ani v jednej z nich som nikde nenašla, že Boh stvoril peniaze. Prečítala som si prvú kapitolu Prvej knihy Mojžišovej -Genesis, ale nikde som sa tam o peniazoch nedočítala a to Boh stvoril všeličo, dokonca aj ženu.
Načo sú potom Bohu peniaze, keď ich nestvoril?
O osude chudobnej vdovy už v Biblii niet informácii. Zachránil ju Boh, alebo zomrela od hladu? To sa už nedozvedáme, ale príbeh poslúžil.
Nielen v tejto dobe, ale hlavne v tej, keď Cirkev riadila život ľudí od ich narodenia až po ich skon…
Doba absolútnej nadvlády Cirkvi už skončila, ale ešte sa neskončila doba, keď si „Boží vyvolení“ žijú nad pomery, na úkor členov cirkví.
Je veľmi jednoduché rozprávať o tom, ako majú kresťania obetovať aj z toho mála čo majú, ak má niekto zabezpečený pravidelný príjem od štátu, aj keď podľa slov kňazov nezodpovedá ich vzdelaniu, ak má zabezpečené bývanie a nemusí do neho nič investovať.
Je jednoduché kritizovať ľudí za to, že nedávajú dosť „pánu Bohu“, ak žijú len z toho, čo zarobia a sú radi, že prežívajú z mesiaca na mesiac, platia hypotéky, aby mali kde bývať.
Je jednoduché strašiť ľudí večným zatratením, alebo im sľubovať večný život.
Je smutné, ak debaty o fungovaní cirkví končia pri peniazoch a Boh a viera v neho ostáva v úzadí.
Najsmutnejšie je, ak cirkevní predstavitelia zneužívajú vieru obyčajných ľudí tak, ako to bolo stáročia…
Potrebuje Boh peniaze?

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471755x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu