Založ si blog

Čoho sú ľudia schopní. . .

Rada čítam literatúru faktu a pozerám dokumenty o histórii ľudstva.
Naša vlastná história dáva mnoho podnetov na premýšľanie, ale najmä odpovedí na otázky týkajúce sa celkového vývoja ľudstva v súčasnosti.
Nedávno som videla jeden dokument zo série „Pradávna história“.
Bol zameraný na to, čo všetko ľudstvo ťaží a vďaka čomu napreduje vo svojom vývoji a ako tento vývin ovplyvňuje veľmi dávna história samotnej Zeme, začínajúca sa jej vznikom.
Známy teoretický fyzik a propagátor vedy Michio Kaku, veľmi jednoduchým spôsobom vysvetlil ako na Zemi vznikli ložiská napríklad vzácnych kovov, alebo železa. Sú to v podstate zvyšky hviezd, ktoré sa spojili so vznikajúcou Zemou pred 4,6 miliardami rokov.
Nie, nebudem tu vysvetľovať zánik veľkých hviezd, ale chcem sa zamyslieť nad konaním ľudstva.
Človek moderného typu, sa objavil asi pred 80 – 40 000 rokmi a človek, ktorý vyzeral podobne ako my približne pred 12 – 10 000 rokmi.
Za tých desať tisíc rokov až do dnešnej doby, človek prešiel obrovským vývinom. Z lovcov a zberačov, neskôr poľnohospodárov, ktorí začali s pestovaním prvých plodín a domestifikáciou veľkých zvierat, budovateľov veľkých civilizácií a staviteľov starovekých monumentov až po človeka, ktorý využíva najnovšie vedomosti a poznatky.
Osobne sa zaujímam o to, aký vývojom prešiel človek v tom, čo by ho malo robiť človekom. Aké hodnoty vyznával človek v dávnych dobách a teraz.
Veľký prelom vo vývine ľudstva nastal vtedy, keď človek zistil, že sa dá pohodlne žiť z práce iných. Že takýmto spôsobom získa viac ako majú ostatní a to mu dá pocit moci a nadradenosti nad ostatnými.
Do popredia hodnôt, ktoré začal človek uznávať sa tak dostala túžba mať stále viac – chamtivosť a túžba po moci, ktorá spôsobila postupné ovládnutie človeka človekom.
Vďaka tomu vznikli prvé veľké civilizácie, ktoré posunuli vývoj ľudstva ďalším smerom.
Panovníci na rozvoj a upevňovanie vlastných veľmocí používali lacnú pracovnú silu ľudí, ktorí im doslova patrili, alebo otrokov, ktorých získali pri dobývaní iných krajín.
Život jednoduchého človeka nemal vtedy veľkú hodnotu a tak je to aj teraz. Práca obyčajných ľudí a otrokov zabezpečovala moc tých, ktorí im vládli.
Moc a bohatstvo získavali títo ľudia aj ťažbou nerastných surovín, v staroveku to boli drahé kovy a železo, v novoveku uhlie, ropa, plyn a zbytky drahých kovov a kameňov.
Veľmi ma zaujal príbeh ťažby striebra v Potosí v dnešnej Bolívii. Španielskí kolonizátori objavili tieto bane v ktorých striebro ťažili už Inkovia, ale tí ho nepoužívali ako zdroj bohatstva. Hovorí sa, že z hory Cerro Rico bolo vyťaženého toľko striebra, že by vystačilo na stavbu cesty medzi Potosí a Madridom…
Na ťažkú prácu pri ťažbe striebra boli využívaní domorodí obyvatelia, ktorí však začali vymierať na Európske choroby, tak začali byť na ťažkú prácu dovážaní otroci z Afriky.
Európania bohatli na nerastných surovinách, ktoré tu boli od samotného vzniku Zeme a z otrockej práce iných ľudí, ktorých považovali za menejcenných.
Posunulo sa ľudstvo v svojej humánnosti odvtedy?
Dve svetové vojny možno zmenili zmýšľanie mnohých a takisto doba socializmu vo Východnom bloku Európy, keď nastala doba, že ľudia mali mať rovnaké práva a vykorisťovanie sa na pár rokov zmenilo na práci v prospech celej spoločnosti.
Ale doba sa zmenila a znova nastalo bezbrehé vykorisťovanie človeka človekom.
Aj v dnešnej dobe žijú miliardy ľudí v otrockých podmienkach a biede a ťažko pracujú len kvôli tomu, aby mali kde prespať a čo zjesť.
Ľudstvo sa vo vývoji humánnosti neposunulo vpred, aj keď mnohí tvrdia, že je to tak. Inak by na svete neexistovala otrocká práca, dokonca aj malých detí. Bohatstvo Zeme by nevlastnilo len zopár ľudí, obyčajní ľudia by mali právo na dôstojný život a nezomierali by od hladu a vyčerpania z práce, neboli by vraždení, kvôli upevňovaniu si moci novodobých mocností.
Ľudstvo sa posunulo v technickej a technologickej úrovni, ale začalo strácať ešte aj posledné zbytky humánnosti.
Netuším, čo sa bude musieť stať, aby ľudia pochopili čo konajú a začali sa zodpovedne správať voči všetkému životu na Zemi a aj tomu vlastnému a najmä samotnej Zemi, ktorú nepremyslene ničia a drancujú a prestanú sa správať voči vlastnému druhu ako predátori.
Pretože sú schopní všetkého. Kvôli pocitu moci a bohatstvu, ktoré ju zaručuje dokážu zničiť samých seba.

P.S. Ďakujem milý MeinGeist za inšpiráciu k napísaniu článku.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470870x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu