Založ si blog

Spravodlivosť? Akú cenu má ľudský život na Slovensku?

Pred deviatimi rokmi na východe Slovenska zásluhou arogantnej a nezodpovednej jazdy mladého 18 ročného vodiča vyhasli dva mladé ľudské životy, 20 ročnej dievčiny a 21 ročného chlapca, ktorí sa vracali zo svadby a mali mať pred sebou život a lásku…
Vodič svojou jazdou spôsobil vážne zranenia aj svojej spolujazdkyni. On sám vyviazol len s ľahkými zraneniami.
Každý rodič, ktorý prišiel o svoje dieťa vie aké peklo prežíva vo svojom vnútri a zvlášť vtedy, ak príde o milované dieťa takýmto nezmyselným, tragickým spôsobom a pričinením druhého človeka.
Čo však musí prežívať, keď vidí, že sa nikde nemôže celé roky domôcť spravodlivosti?
Keď sa súdne pojednávanie s obvineným nezačne ani rok a pol po podaní návrhu na obžalovanie, kvôli zaujatosti sudcov okresného súdu?
Čo musia rodičia prežívať, keď sa súdne konania naťahujú pomaly 9 rokov?
Keď ich vlastné dieťa je nenávratne preč a muž ktorý to všetko spôsobil v kľude vyštudoval VŠ – právo a je advokátskym koncipientom v známej advokátskej kancelárii?
Aké právo a akú spravodlivosť bude obhajovať, keď sám nie je ochotný niesť zodpovednosť za to že zabil dvoch ľudí.
Mám informácie, že v tomto prípade súd už bol a výška trestu je 5000 e finančné odškodnenie rodine mladíka a 2 roky podmienečne za zabitie dievčiny…
Môže mať ľudský život hodnotu 5000 eur, alebo dva roky podmienečne?
Aký je to štát, keď takto chráni práva obete a majú obete v tomto štáte vôbec nejaké vymožiteľné práva?
Aká je to spoločnosť, keď toleruje takéto bezprávie?
Chcú kompetentní čakať na chvíľu, kým nejaký zúfalý pozostalý neurobí nejaký nepremyslený čin a nevezme spravodlivosť do vlastných rúk?
Verím tomu, že by sa ho snažili exemplárne potrestať a médiá by ho rozoberali a vláčili špinou celé roky.
Takýchto príkladov bezprávia je u nás mnoho…
Zákony a právo by mali platiť pre všetkých rovnako.
Médiami prebieha fraška, kde sa o vandalizmus košických výtržníkov zaujíma priamo pán prezident a hlavný prokurátor sa správa ako poslušný poskok… A týchto výtržníkov, ktorí sa neštítili hanobiť pamätník padlých vojakov obhajuje muž, ktorý čaká na súdne pojednávanie za to, že zabil na priechode pre chodcov nevinného človeka, bývalý podpredseda vlády a minister spravodlivosti a bývalý minister vnútra…
Bude platiť spravodlivosť aj pre neho, aj keď jej mal plné ústa a chcel zatvárať svojich politických oponentov?
Aj to je ukážka toho, na akej úrovni u nás pracujú orgány verejnej moci…
Mali by sme sa zamyslieť nad tým, čo prežívajú obete násilia a trestných činov. Mali by sme sa vžiť do do toho, čím musia prejsť pozostalí ľudí, ktorým niekto nezmyselne zobral život, či už úmyselne alebo aj takto neúmyselne.
Život sa vrátiť nedá, ale mala by platiť primárna slušnosť a vinník by si mal priznať vinu a mal by prejaviť ľútosť nad tým, čo vykonal, ospravedlniť sa pozostalým a niesť následky.
Alebo je to na Slovensku tak, že na Slovensku neplatí právo pre všetkých rovnako?
Sme vôbec ešte právny štát?

P.S. Ďakujem Ti milý priateľ za informácie a možnosť napísať tento blog…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5486384x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu