Založ si blog

„Umelci“ a ich názory . . .

Vždy som si myslela, že umenie slúži ako prostriedok na to, aby tento svet bol krajší a ľudia vďaka nemu lepší.
Umelcov som pokladala za niekoho, kto dostal darom talent a dokáže týmto svojím darom potešiť, rozosmiať, rozplakať, prinúti premýšľať, vnímať krásu a povznesie ľudského ducha.
Názory na to, čo je umenie a čo nie, sú rôzne. Je to vec vkusu každého z nás. Niekomu sa páči klasická hudba, niekomu ľudová hudba a inému rocková hudba a každý tú svoju považuje za to pravé umenie. Tak je to všetkých oblastiach umenia.
V dnešnej dobe sa však stalo veľkou módou to, že umenie má šokovať a vyvolávať rôzne reakcie.
Ale je to čo šokuje, ešte vôbec umením?
V týchto dňoch sa v boji proti našim národovcom začal angažovať okrem p. Havrana ešte aj „umelec“ Peter Kalmus.
O „umeleckých schopnostiach“ p. Kalmusa by sa dalo napísať toho veľmi veľa. Je zvláštne ak niekto v našej spoločnosti označí obnažovanie sa na verejnosti a fotenie za umenie… Včera som si na inom portále, v diskusii pozrela video, ktoré som dnes už žiaľ nenašla, škoda… V ňom pán umelec v nejakej zatopenej kotolni behal nahý, jačal a vydával neartikulované pazvuky a hádzal sa o zem. Ale k zhliadnutiu sú aj iné ukážky jeho „umenia“, napríklad tá, kde sa váľa v nejakom baňuri plnom vody a bahna drží v rukách volant a vrčí ako auto…
Neviem, kde nabral takýto človek tú drzosť aby verejne kydal špinu na niekoho, kto pre náš náš národ urobil tak veľa. Zrazu sa stalo módnym hitom a umením „kaviarne“ pluť na Ľ. Štúra a ostatných národovcov. Znevažovať ich slová a prácu.
Žiaľ, pravda je taká, že títo „umelci“ len reprodukujú názory svojich mecenášov a útočia na našu národnú identitu.
„Umenie“ sa stalo nástrojom presadzovania názorov a vôle mocných sveta. Hrubo sa zneužíva na propagandu a manipuláciu ľudí.
Akú hudbu počúvajú naše deti? Je to kombinácia pazvukov, ktoré otupujú zmysly a nezmyselných textov plných vulgarizmov, ktoré zabíjajú v mladých cit pre krásu. Takúto „hudbu“ počúvajú a videoklipy plné obscénností pozerajú už malé deti.
Ľudia pozerajú bezduché sitkomy, telenovely, alebo seriály a filmy plné podprahových informácií, násilia, sexuálnych scén a hlúpnu z nich, prestávajú vnímať realitu.
Zamyslel sa niekto, kto vlastní obrovské filmové a hudobné štúdia a produkuje toto „umenie“?
A čo je skutočným cieľom tohoto „umenia“?
Všimol si niekto, ako pred časom začali naše televízie hromadne nakupovať turecké telenovely, namiesto mexických a argentínských?
Bola to taká malá predpríprava na vlnu utečencov.
U nás boli zneužití umelci počas zamatového prevratu na zvrhnutie komunistického režimu.
Stali sa hlásnymi trúbami Západnej slobody a demokracie a západných hodnôt.
Stali sa bábkami v rukách mocných a nástrojom na manipulovanie ľuďmi, tieto praktiky sa osvedčili a preto sa používajú naďalej.
Žiaľ títo „umelci“ zabúdajú, že mocní sveta sa riadia zásadou: „Po použití vyhodiť“. V niektorých prípadoch aj odstrániť ako nepotrebný odpad.
Mnohí to už pocítili na vlastnej koži…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Necestujte do Venezuely, varuje Slovákov rezort diplomacie. Zvážiť majú cestu do Kolumbie a Ekvádora

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Julija Navaľná

Vláda v Kyjeve robí chybu. Väčšina Rusov nechce vojnu, len Putin áno, Ukrajinci to chápu, vyhlásila Navaľná

18.04.2024 13:28

Odpovedala, či považuje za jeden zo svojich cieľov nájsť spoločnú reč s vedením Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5483888x
Priemerná čítanosť článkov: 3931x

Autor blogu