Založ si blog

Len tak si ľahnúť do trávy . . .

Veľa ľudí má pocit, ako keby sa život tak zvláštne zrýchlil.
Ponáhľame sa, aby sme všetko stihli urobiť, zvládli kopec povinností, práce. A zrazu zisťujeme, že nestíhame žiť.
Napriek tomu, že máme množstvo technických zázrakov, ktoré by mali šetriť čas aj prácu, tej práce je stále rovnako veľa a času stále menej a menej.
Čas nemení svoju rýchlosť, plynie stále rovnako, tak ako celé veky, to len my sa stávame štvancami vlastného života. A pritom stačí tak málo. Spomaliť to šialené tempo, do ktorého nás tlačí vonkajší svet.
Niekedy stačí, len si tak ľahnúť do trávy. Vypustiť z hlavy všetky myšlienky a začať počúvať tlkot srdca Zeme. Počúvať usilovný bzukot včiel, vtáčie árie, šum lístia stromov a trávy. Dotýkať sa rukami trávy a splynúť so Zemou, byť jej skutočnou súčasťou a dieťaťom.
Pozerať na oblaky ako plávajú po nebi a nechať sa unášať fantáziou ako keď sme boli deti. Predstavovať si v nich bájne zvieratá, drakov, oblačné domy a periny. Vždy som mala takú túžbu blázniť sa, váľať sa a skákať po oblakoch ako po obrovskej perine, zabárať sa do nich.
Veľmi rada pozorujem v noci hviezdy, aj v zime, aj keď viem že vždy poriadne vymrznem. Ale v lete si ľahnem na deku, tak aby som aby som sa mohla dotknúť rukami Zeme a cítim sa ako maličké zrnko vesmírneho prachu. Obdivujem to nekonečné množstvo hviezd a bezbrehú veľkosť vesmíru. Je to nádherný pocit, byť súčasťou niečoho takého veľkolepého.
Nechávam sa unášať myšlienkami ako putujem v tom nekonečne a hľadám hviezdu, ktorá bude len moja.
Predstavujem si, ako sú hviezdy pospájané tenkými vláknami vesmírnej pavučiny, tak ako sú ľudia pospájaní priateľstvom a láskou.
Niekedy stačí, aby sme mohli nabrať novú silu a chuť žiť, stať sa na chvíľu bezstarostným dieťaťom, takým, ako sme boli kedysi, keď sme verili v rozprávky, kde vždy zvíťazilo dobro nad zlom.
Skutočný život je málokedy rozprávkou, ale ak dokážeme vnímať krásu okolo seba, ktorú sme dostali darom a veriť v dobro, môžeme spomaliť to šialené tempo tejto doby a žiť svoj vlastný život, bez špiny a hnusu vonkajšieho sveta a byť sami sebou.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5485205x
Priemerná čítanosť článkov: 3932x

Autor blogu