Založ si blog

Značkovanie, označovanie, nálepkovanie, škatuľkovanie. . .

Značkovanie sa používa tisícročia. Značkuje sa dobytok, aby si statkári chránili svoj majetok. Značkovali sa otroci už v starom Egypte, Grécku, Ríme a takisto v Amerike, takisto kvôli tomu, aby bolo zrejmé komu patria. Značkovali sa zločinci, zlodeji, prostitútky. Vypaľovali sa im špeciálne znaky na telo, ale aj mrzačila tvár, či vyrezával jazyk.
Mnoho ľudí sa značkuje dobrovoľne aj teraz, dávajú si rôzne tetovania, piercingy, „skrášľujú“ si telá rôznymi divnými technikami, je to ich slobodná vôľa a vkus. Značkovanie sa stalo veľkou módou. Ľudia ako keby zabudli na pôvodný význam takejto „parády“ na tele. Akosi im uniká, že nie sú ani stádo dobytka a ani otroci, aj keď veľa ľudí sa stáva otrokmi či už kultu tela a módy, peňazí a čoraz väčšie množstvo ľudí sa stáva otrokmi moci.
Oveľa nebezpečnejšie je však označovanie ľudí, je to sofistikovanejší spôsob ako možno tomu druhé pošpiniť dobré meno, uraziť ho, ponížiť ho, zničiť ho. Je veľmi jednoduché označovať a haniť ľudí, ktorí majú napríklad iný názor.Takéto označovanie a následné zaraďovanie ľudí do rôznych skupín, tak ako sa teraz moderne tomu hovorí nálepkovanie a škatuľkovanie tu bolo aj v minulosti a vždy slúžilo oficiálnej propagande na diskreditáciu a likvidáciu politických oponentov, ale aj ľudí, ktorí sa nebáli otvorene kritizovať spoločenské pomery v tej ktorej dobe.
Pred pár storočiami takto pracovala inkvizícia. Bolo jednoduché označiť, zaškatuľkovať a onálepkovať niekoho ako kacíra, alebo bosorku. Inkvizícia začala konať a nepohodlného človeka zničila psychicky a napokon brutálne zavraždila.
Niečo podobné sa začalo používať v nacistickom Nemecku tesne pred vojnou a po vojne to pokračovalo fanatizmom v obidvoch táboroch, u nás politickými procesmi v päťdesiatych rokoch minulého storočia a v tom istom období nástupom McCarthizmu v USA.
Podobné označovania a škatuľkovanie začalo aj v dnešnej dobe.
Začala naplno pracovať novodobá inkvizícia podporovaná tzv. „ochrancami ľudských práv“.
Vyjadríš svoj názor na neúnosnú situáciu v Rómskej problematike, označia ťa za rasistu.
Vyjadríš svoj názor na politickú situáciu a nesúhlas s tým, čo sa deje v našom parlamente, si extrémista a kotlebovec.
Vyjadríš svoj názor na minulý „režim“, že bol oveľa ľudskejší ako je tento, ktorý tu máme, si komunista.
Vyjadríš svoj nesúhlas s politikou EÚ a NATO a ich preferovanými „západnými hodnotami“ si rusofil, putinovec, fašista.
Takéto označovanie, nálepkovanie a škatuľkovanie ľudí nemá nič spoločné s so slobodou a demokraciou, ktorej má novodobá inkvizícia plné ústa. Účelom tohoto konania je umlčať ľudí, ktorí nesúhlasia s oficiálnou propagandou. Bolo tomu tak v období krutovlády cirkvi, nacistického, komunistického aj protikomunistického fanatizmu.
Novodobej inkvizícii významne pomáhajú médiá, rozdúchavajú vášne a nenávisť medzi ľuďmi a robia z ľudí tupé stádo, ktoré je ochotné zožrať všetko, čo mu naservírujú.
Ľudia by si mali uvedomiť, že nie sú ani stádo dobytka, nie sú ani zločinci a hlavne nie sú otroci, ale slobodné mysliace bytosti, ktoré majú právo na skutočnú slobodu, pokojný život a vlastný názor.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471128x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu