Založ si blog

Nie sme ovce, sme ľudia. . .

Prirovnávanie ľudí k ovečkám začal už Ježiš v svojich podobenstvách a jeho slová prebrala cirkev. Najznámejšie je to o stratenej ovci a dobrom pastierovi.
Veľmi známy je aj žalm biblického kráľa Dávida “ Hospodin je môj pastier…“
V tých dobách sa takéto prirovnania používali preto, lebo ovečky boli veľmi dôležitým zdrojom obživy pre mnohých ľudí a ak rodina prišla o nejaké, tak to spôsobilo aj existenčné problémy.
O ovciach je známe, že nemajú orientačný zmysel, žijú v stádach, sú mimoriadne úžitkové a hlavne potrebujú ochranu a pastiera.
Nechcela som priamo napísať, že sú hlúpe, naivné a dôverčivé, ale sú.
Žiaľ všetky tieto vlastnosti platia aj na ľudí a v minulosti cirkev využila hlúposť, naivitu, dôverčivosť a aj stádovitosť ľudí k tomu, aby ich ovládla a urobila si z nich „úžitkové zvieratá“. Tento model prebrali všetky mocenské organizácie. Stačí sa pozrieť do minulosti, aj súčasná vrchnosť si z ľudí urobila tiež poslušné ovečky.
Lenže vrchnosť zabúda na to, že ovečka dáva najväčší úžitok vtedy, keď je o ňu dobre postarané, keď má dostatok krmiva, vody, čerstvého vzduchu. Stáva sa, že „pastieri“ svoje „ovečky“ vyciciavajú, doja a strihajú dohola takým spôsobom, že tie si nakoniec uvedomia, že nie sú ovce, ale ľudia a vzoprú sa.
My v dnešnej dobe, by sme si mali uvedomiť, že nie sme ovce, ktoré sa dajú donekonečna dojiť a strihať dohola, ale že sme ľudia.
A mali by sme sa začať správať ako ľudia a nie ako divé zvieratá v džungli.
Ale aj to je zlé prirovnanie, pretože zvieratá zabíjajú iné v zvieratá kvôli obžive, to je zákon prírody a rovnováhy v prírodnom systéme.
Jediným živočíšnym druhom, ktorý je sám sebe predátorom a zabíja iných pre radosť, zisk a pocit moci je človek.
Mali by sme si uvedom, že skutočne nie sme ovce, ale ani iné zvieratá, pretože mnoho ľudí sa správa ako prasatá, či Tyrannosaurus Rex.
Veľmi výstižný názov pre predátora, však?
Dostali sme možnosť žiť inak ako iné živočíšne druhy, tak ju konečne začnime využívať, pretože sa vďaka vlastnej hlúposti vykynožíme sami, aj bez nejakej prírodnej katastrofy…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5461418x
Priemerná čítanosť článkov: 3915x

Autor blogu