Založ si blog

Reformácia

Dnes je presne 499 rokov odvtedy ako augustiánsky mních Martin Luther pribil na dvere Zámockého kostola vo Wittenbergu svojich 95 téz proti predaju odpustkov…
Využil na to čas pred sviatkom všetkých svätých. Vedel, že v ten deň príde do kostola veľké množstvo ľudí a prečítajú si tieto jeho tézy.
Martina Luthera priviedla k spísaniu téz situácia veľmi podobná tej našej teraz. V jeho dobe vládla cirkev v Európe neobmedzene tak, ako nám teraz vládnu bruselskí byrokrati…
A cirkev má aj v novodobých dejinách ešte veľký vplyv a moc a hlavne majetok…
Luther bol zhnusený zo skazenosti a nemorálnosti Ríma, ktorý navštívil v r.1510, dovtedy si myslel, že Rím je naozaj sväté mesto, ale to, čo v Ríme naozaj videl a zažil, v ňom zanechalo hlboké stopy. Čo by si myslel, keby tam prišiel dnes? Myslel by si to isté? Čo by povedal, keby zistil aké praktiky používa novodobá svetská moc?
Novodobí politici sa stali „Tezelmi“, ktorí horlivo predávajú bruselské „odpustky“ v podobe nezmyselných zákonov a nariadení a tvrdia nám, že je to len pre naše dobro.
Korupcia, nemorálnosť, chamtivosť a mocibažnosť týchto ľudí je na vrchole.
Nájde sa nový Luther, ktorý bude mať odvahu na to, aby verejne poukázal na všetko to, čo vedie nás a náš kontinent k úplnej skaze?
Zrodí sa nová „Reformácia“ hodnôt?
A máme vôbec o to záujem?
Mnohí tvrdia, že lepšie ako teraz sme sa nikdy nemali. Áno, pochlebovači a kolaboranti sa mali vždy oveľa lepšie ako prostý ľud, ktorý len otročil na svojich pánov a musel držať hubu a krok.
Nájde sa niekto ako Luther, ktorý na sneme vo Wormse aj napriek hrozbe pápežskej kliatby, odmietol odvolať svoje učenie a spisy a povedal slová, ktoré by mali byť príkladom aj pre nás v dnešnej dobe: „Nemožem a nechcem nič odvolať, lebo je nebezpečné konať proti vlastnému svedomiu. Tu stojím inak nemôžem. Tak mi Pán Boh pomáhaj“?
Ja osobne verím v reformáciu myslenia našich ľudí a návrat ku Slovanským koreňom a hodnotám…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471803x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu