Založ si blog

Možno je všetko tak, ako má byť. . .

Dnes zase celý deň pršalo. Pozerala som z okna na „moju“ brezu. Lístie jej už na rozdiel od vŕby úplne zožltlo. Lístky na konárikoch sa chveli od vetra a z ich končekov kvapkali maličké kvapôčky dažďovej vody.
Pomaly prichádza začiatok zimy, večný a nemenný kolobeh života prírody a posledných pár tisíc rokov aj nás ľudí. Uvedomila som si silu a večnosť toho, čo ma obklopuje. To, že ročné obdobia by tu boli, aj keby sme tu my ľudia na planéte vôbec nejestvovali. To, že príroda si žije svojím vlastným životom a na rozdiel od nás, ktorí sme na nej bytostne závislí, tak ona nás vôbec nepotrebuje.
Správy, ktoré sa na nás denne valia z médií, hrozia vojnovým konfliktom, ktorý bude katastrofou pre ľudí aj Zem.
Možno je však všetko tak, ako má byť. Ľudstvo zašlo v svojej bezohľadnosti a egoizme tak ďaleko, že neváha zničiť samé seba. Ale čo si zaslúžia parazity, ktoré len ničia a vyciciavajú svojho hostiteľa? Ľudstvo za necelých sto rokov zničilo vďaka chamtivosti to, čo vznikalo milióny rokov. Zničilo vzácnu ornú pôdu. Obnova jedného centimetra ornice trvá 200 až 800 rokov. Zničilo státisíce hektárov lesov, ktoré nikto nanovo nesadí a nestará sa o ne. Znečistilo svojím odpadom obrovské územia a zamorilo špinou životodarnú vodu, bez ktorej tak, ako bez čistého vzduchu neprežije. Namiesto toho, aby sa zastavilo a zamyslelo nad svojimi zločinmi voči Zemi, ďalej len drancuje a ničí.
Vojnové nálady mocných sveta nezastaví nič.
Možno je všetko tak, ako má byť. A spolu s ostatnými zahynú aj tí, pre ktorých okrem bohatstva nemá nič iné cenu, ani planéta ani ľudské životy.
Zem, aj keď bude zničená, si časom vylieči a zahojí všetky rany, ktoré sme jej kvôli chamtivosti spôsobili a ešte aj spôsobíme.
Bez nás jej bude lepšie a ona si bude žiť svoj vlastný život tak, ako celé miliardy rokov predtým, ako sme sa tu objavili.
Naša pýcha, to čo sme vybudovali padne prachom a popolom, tak ako aj my.
Domy, či pyšné mrakodrapy, ktoré vytlačili zo svojho okolia všetko živé ustúpia novému životu. Obrovské plochy bez trávy a stromov sa nanovo zazelenajú, keď ich nebude mať kto rúbať a páliť.
Voda sa časom vyčistí od špiny a jedov, ktorými ju ľudia zamorili a znovu bude životodarnou tekutinou pre všetko živé na planéte.
Pôda získa svoju pôvodnú silu a úrodnosť a bude rodiť svoje plody pre zvieratá, ktoré už nebude zabíjať jeden z najhorších predátorov aký bol na planéte. Predátor, ktorý bezdôvodne a pre potešenie zabíja vlastný druh.
Oproti Zemi, Slnku a Vesmíru, sme bezcenné Nič a naše životy sú tiež ničotou, ak nie sme schopní zabrániť samozničeniu.
Vôbec si nezaslúžime to, čo sme dostali darom, ak to bezdôvodne zabíjame, nivočíme, nemáme v úcte, nemilujeme.
Kto z Vás by bol schopný okradnúť a zabiť matku, alebo otca? A presne takto sa správame k Zemi.
Možno je naozaj všetko tak, ako má byť a je najvyšší čas aby ľudstvo zmizlo z povrchu Zemského.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470793x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu