Založ si blog

Alkoholizmus, gamblerstvo a iné závislosti. . .

Novela zákona o hazardných hrách…
Bude vôbec schopná niečo riešiť? Prečo sa však na Slovensku rieši väčšinou drogová závislosť a gamblerstvo?
Jednou z najhorších závislostí na Slovensku je alkoholizmus.
Každá závislosť je cestou do pekla, nielen pre závislého, ale hlavne pre jeho najbližších.
Alkoholizmus sa začína sa úplne nenápadne. Čo je to dať si pár pohárikov cez víkend, potom aj cez týždeň, nakoniec každý deň? Vždy sa nájde príležitosť a spoločnosť. Veď pije skoro „každý“. Žiaľ už malé deti dostanú ochutnať na oslavách, alebo si tajne samé upijú otcovi z piva.
Skoro každý puberťák sa chváli tým, že sa už opil. Vychvaľujú sa tým čoraz menšie deti a dievčatá nijako nezaostávajú za chlapcami.
Je síce pravda, že alkohol, je zákonom zakázaný predávať osobám mladším 18 rokov, ale kontroly sú minimálne, alkoholu veľa a mladí nemajú problém sa k nemu dostať.
Mladí ľudia a nielen oni si neuvedomujú, že alkohol je neurotoxín, ktorý doslova likviduje nervové bunky. Jedno také poriadne „ožratie sa“ zničí „nenávratne“ tisíce a niekdy až desaťtisíce nervových buniek…
Dlhodobé pitie alkoholu spôsobuje veľa chorôb. Spúšťa napríklad epilepsiu. Spôsobuje cirhózu pečene, časté zápaly celej tráviacej sústavy, ktoré môžu skončiť rakovinou. U mužov je to častá erektilná dysfuncia, ale najvážnejšie sú veľké poškodenia mozgu. Alkoholizmus ničí bielu mozgovú hmotu, myelín, ktorý je obalom nervových vlákien a je prenášačom nervových vzruchov. Úplne zjednodušene by sa dalo povedať, že alkoholik si svojím pitím doslova vypáli diery v mozgu. Polyneuropatia spôsobuje veľké problémy, tŕpnutie končatín, strata rovnováhy, svalová atrofia, bolesti… Niekdy sa stane, že telo odmieta alkohol, a prichádzajú abstinenčné záchvaty. Taký „absťák“, je obrovské peklo. Všetkým nezodpovedným deckám by som dopriala vidieť, čo to dokáže s človekom urobiť a ako taký človek príšerne trpí…
Alkoholizmus nespôsobuje len zdravotné ťažkosti, ale vo veľkej miere pôsobí na zmenu psychiky. Ženy a deti alkoholikov o tom vedia svoje, časté násilie, bitky, ničenie a rozpredávanie majetku.
Odborníci niekedy alkoholizmus označujú ako „rakovinu duše“, pretože spúšťačom tejto závislosti môže by všeličo. Osobné či rodinné problémy, nezvládnutá psychická trauma, frustrácia. Toto je dosť obvyklé u žien. Niekedy to môže byť doslova nuda a následné nezvládnutie pitia.
Najhoršie je odmietanie priznať si závislosť, len málo ľudí si to dokáže pripustiť a vyhľadá odbornú pomoc.
Pomoc nepotrebuje len samotný závislý, ale aj jeho najbližší a toto je veľký problém celej spoločnosti, pretože tú pomoc nedostávajú.
Nadmerné pitie je stále tolerované a pritom spôsobuje oveľa viac problémov v tejto spoločnosti ako je gamblerstvo či drogová závislosť.
Zatvárame oči pred týmto problémom a pritom ťažká otrava alkoholom môže skončiť rovnako smrťou ako aj predávkovanie drogami.
Viem, že alkohol v malom množstve pomáha, ale vieme každý odhadnúť tú svoju hranicu?
Z konope sa robí strašiak a pritom je liečivé, napríklad vo forme výťažkov, ktoré sa pridávajú do mastí, krémov a pod.a pomáhajú na rôzne kožné ochorenia a bolesti.
To, že deti na diskotékach a v baroch zapíjajú syntetické drogy alkoholom a často končia v nemocnici, nikoho z kompetentných netrápi…
Gamblerstvo je tu celé roky, ničí finančne celé rodiny a jedna novela zákona to nevyrieši.
Najhoršie je, že závislého človeka v podstate nijako nemôžete prinútiť, aby sa išiel liečiť. V tejto spoločnosti by to bolo porušenie jeho osobných práv. Môže to urobiť súd, ale až vtedy, ak sa pod vplyvom návykovej látky, alebo závislosti dopustí nejakého zločinu…
Naša spoločnosť je veľmi zvláštna.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5491970x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu