Založ si blog

Hudba Zeme

Záplava každodenných starostí nás oberá o náš vnútorný svet. Len málokedy dokážeme vypnúť a dívať sa okolo seba a počúvať. Dostali sme obrovský dar. Žiť na našej planéte, ktorá je jedinečným, krásnym, živým organizmom vo vesmíre, ktorý poznáme. Náš život tu, na Zemi, berieme ako úplnú samozrejmosť, ale je to naozaj tak?

Vek Zeme vedci odhadujú  približne na 4,6 miliardy rokov a človek? Vek zdokumentovaných nálezov predchodcov druhu „homo“ je okolo 7 miliónov rokov.

Druh „homo“  má približný vek 2,8 milióna rokov. Človek druhu „homo sapiens“ je starý okolo 400 000 až  200 000 rokov a človek súčasný „homo sapiens sapiens“ je veľmi mladý okolo 40 000 tisíc rokov. Je zaujímavé akou antropogenéziou (evolúciou) náš druh za tie necelé 3 milióny rokov prešiel.

Čo je výskyt a vek nášho druhu oproti veku Zeme? Nič. Pýšime sa rozumom, a ako sa správame k miestu, kde máme možnosť žiť a rozvíjať sa? Ako hlupáci a barbari. Ničíme to, čo tu bolo dávno pred nami a neuvedomujeme si, že tak ako sme tu dostali šancu žiť, tak o ňu môžeme aj prísť a to vlastným pričinením.

Niekedy mám pocit že náš  druh dostáva do novej vývinovej fázy a to je “ homo debilis“, pretože normálny rozumný človek, nebude ničiť to čo dostal ako dar.

Čím to je, že sme sa stali slepými, hluchými a nemými, keď je ničená tá nádhera okolo nás?

Možno by stačilo urobiť si pár minút času, odísť od televízora, počítača, alebo nechať chvíľku prácu prácou, zavrieť oči a začať počúvať.

Počúvať tlkot srdca Zeme, ktorý je aj naším tlkotom srdca. Počuť jej hudbu, jej spev. Počúvajme nielen náš hlas, ale všetko okolo. Každý, kto chodí do lesa, hory, už počul tú nádhernú symfóniu stromov, vetra, popretkávanú áriami vtákov. Ráno pri otvorenom okne nežné ľúbostné piesne červienky či drozda, alebo bláznivé hašterenie sa vrabcov, rytmické perkusie klepotu bocianov, či kukanie kukučky. Jemnú nežnú vokalízu bzučania včiel a večer nepríjemné pišťanie komárov. Jemné šelestenie trávy vo vetre. Spev Zeme, to je aj zvuk vody, potokov , riek, či oceánov, spev vráskavcov, či smiech delfínov. Je to aj kakofónia zvukov strojov, ktoré sme vyrobili, našich hlasov, kriku, smiechu, či spevu.

Prečo toto všetko nepočujeme a nevidíme? Pretože tú hudbu začína prehlušovať „rinčanie“ zbraní – hluk strieľania, výbuchov, nenávistných slov a žalostný plač obetí tohoto zla.

Čo je náš vek oproti veku Zeme? Nič!

Ak sa nezmeníme, tak za pár rokov tu už nemusíme byť a práca našich rúk sa zmení na ruiny a tie sa tiež nakoniec rozpadnú a zaniknú v prachu Zeme.

A nakoniec to dopadne ako v tom smutnom vtipe.

Keď sa stretnú Venuša so Zemou na obežných dráhach a Venuša sa pýta: – čo si taká smutná a zničená?

-ale vieš, ľudia- odpovedá Zem.

-neboj sa to prejde- utešuje ju Venuša

 

Slnovratovo  8.8. 2016

 

 

 

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471230x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu