Založ si blog

O náboženskom fanatizme. . .

Čo ľudí dovedie k tomu, že sa stanú náboženskými fanatikmi?

Premýšľam o tom už dávno, lebo sa s náboženským fanatizmom  stretávam aj vo svojom najbližšom okolí.

Kde sa v ľuďoch berie toľká nenávisť, že sú v mene Boha schopní vraždiť?

Včerajšia vražda staručkého kňaza, ale všetky útoky, ktoré sa odohrali nielen tu u nás v Európe sú dielom ľudskej obmedzenosti, pýchy,nenávisti, zloby,ale ale aj hlúposti, ktorú títo ľudia nazývajú Božia vôľa. Vraždenie v mene Boha je niečo, čo odporuje zdravému ľudskému rozumu. A vraždí sa takto stáročia. Bojujú medzi sebou nielen kresťania a moslimovia, ale čo je úplne najdesivejšie, tak kresťania sami medzi sebou. Podľa môjho názoru sa vo svojom fanatizme vôbec nelíšia od moslimov.

Jeden z príkladov takého vraždenia z minulosti a z môjho okolia sú napríklad Prešovské krvavé jatky, za pár mesiacov bolo umučených  a popravených 24 ľudí a to kvôli svojej viere. Alebo terajšia situácia v Írsku, tá je tiež produktom náboženského fanatizmu súčasnosti.

A čo táká absurdnosť, keď sa matka vzdá svojho dieťaťa, len preto, lebo si vyberie za životného partnera kresťana, ale inej konfesie a úplne ho zavrhne???

Veľmi často premýšľam o charaktere Boha, v ktorého veria títo ľudia a začala som klásť otázky kompetentným, pretože som chcela vysvetlenie.

A začala som hneď od začiatku. Ako mohol Boh, náš dobrý otec, ktorého si máme ctiť, milovať a „báť “ sa ho, dopustiť bratovraždu Ábela Kainom?

Dobrý otec, by predsa nerobil rozdiely medzi synmi, ale prijal by obete oboch, pretože dobrý otec miluje svoje deti rovnako.

Ako mohol Boh dopustiť, aby praotec Abráhám vyhnal svojho prvorodeného syna aj s matkou do púšte lebo to tak chcela jeho žiarlivá žena Sára?

Ako mohol Boh dopustiť, aby Jákob oklamal svojho starého, chorého a slepého otca Izáka a  ukradol prvorodenstvo svojmu staršiemu bratovi Ezavovi, len preto, že to chcela jeho matka Ráchel, ktorá uprednostňovala mladšieho syna.

Žiarlivosť, klamstvo , vražda…

Pýtala som sa mnoho iných vecí a odpoveď bola: nad týmto ani nerozmýšľaj, to je Biblia, Božie slovo a tomu „MUSÍME“ veriť.

Presne takto isto veria aj vyznávači Koránu. aj oni „MUSIA“ veriť.

Vierovyznanie  dostávame ako dedičný dar od rodičov, maličké deti si nevyberajú či chcú byť pokrstené, alebo nie. Viera je však niečo veľmi vzácne a osobné.

Ale ako je to potom, keď niečo „musíme“?

Strácame slobodnú vôľu a konáme tak ako to chcú iní. Stávajú sa z nás otroci, nielen slepej viery, ale hlavne pýchy, nenávisti voči všetkému, čo je iné. Stávajú sa z nás otroci zla, ktoré je zamaskované krásnymi, vznešenými, ale žiaľ prázdnymi slovami.

Zabúdame na to, že zlo, plodí len ďalšie zlo.

V čo, alebo v koho veria kresťania, židia, či moslimovia, keď ich dejiny ale aj súčasnosť je plná násilia, vojen, vrážd ????

Je to Boh, alebo stelesnenie zla Satan????

Sme vôbec schopní zabrániť šíreniu Zla???

Stále verím, že sa to dá. A to vtedy, keď začneme rozmýšľať a  pochopíme, že sme sami zodpovední za svoje konanie, životy a za to, v čo veríme.

 

Slnovratovo  27.7. 2016

 

 

 

 

 

 

 

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5482335x
Priemerná čítanosť článkov: 3930x

Autor blogu